A HOP Irányító Hatóságának 5/2012 (IX. 18.) közleménye

Publikálva: 2012. szeptember 18.


a HOP beruházási rendeletének módosításáról és annak legfontosabb változásairól

A Magyar Közlöny 119. számában megjelent az Európai Halászati Alap társfinanszírozásában megvalósuló Halászati Operatív Program 2. prioritási tengelye szerinti beruházási támogatások feltételeiről szóló 50/2011. (VI. 6.) VM rendelet módosításáról szóló 97/2012. (IX. 13.) VM rendelet.
A HOP megvalósítása átlépte a félidejét és a maradék forrás felhasználásának még hatékonyabbá tétele érdekében bizonyos korlátozó és pontosító módosításokat kellett bevezetni. Ezek közül a legfontosabbak:
 
1. A támogatások felső határa általánosan csökkentésre került, legfőbb változás, hogy a 200 millió forintos felső támogatási határ csökkentésre került.
2. Bevezetésre került a saját forrás növelésének értékelése. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a kérelmező a konvergencia területeken nem kíván élni a maximális támogatási százalék igénybevételével, úgy a kiválasztási kritériumok értékelése során plusz pontot kap. Így lehetőség van magasabb ágazati beruházási érték létrehozására és több kérelmező támogatására.
3. Mezőgazdasági vontatók és erőgépek beszerzése a továbbiakban nem támogatható. A HOP-ban tervezett célkitűzések elérése érdekében elsősorban a haltermelést közvetlenül segítő infrastruktúra támogatására kívánunk nagyobb hangsúlyt fektetni.
4. Az ÉNGY szerinti norma 50% számolható el az irtás, föld és sziklamunka munkanemre, amivel csökkentjük a földmunkára elszámolható költségeket, mert azt kívánjuk ösztönözni, hogy
a. ott épüljön halastó, ahol ez költséghatékonyan kivitelezhető
b. olyan és annyi földmunka történjen, ami gazdaságilag a leghatékonyabb
c. inkább a gépesítésre, infrastruktúra építésre fordítódjon a fennmaradó támogatási keret
5. A több célra használható lánctalpas kotrógép támogatása megmarad azzal a kitétellel, hogy egy kérelmező a 2007-2013-as programozási időszakban csak egy alkalommal élhet egy db. gép beszerzésének lehetőségével a 200 hektár üzemelő tóterület kezelésének feltétele mellett.
6. A több árajánlat esetében meghatározásra kerül, a független jelző. Így az ügyfélnek semmilyen érdekeltsége nem lehetne a kivitelező/beszállító cégben.

Ugyanakkor felhívjuk a figyelmet arra, hogy az 59/2012. (VI.28.) VM rendelet már módosította a beruházási HOP rendeletet, mely szerint a támogatási kérelem beadási időszak 2012-ben október 1-31. és 2013-ban április 1-30.

Menü

Magyar Halászat

Navigáció