MEASURES - A vándorló halfajok által használt vízi ökológiai folyosók kezelése és helyreállítása a Duna vízgyűjtőjén

Publikálva: 2018. augusztus 22.

2018. június 1-jével, a NAIK Halászati Kutatóintézet részvételével kezdetét vette a DTP2-038-2.3-MEASURES nemzetközi projekt. A projekt 3 éves időtartamú és 9 tagország és partnereik részvételével zajlik. Résztvevő államok: Ausztria, Bulgária, Horvátország, Németország, Magyarország, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia.

A MEASURES projekt célja a vándorló halfajok által használt vízi ökológiai folyosók megőrzése a Duna vízfolyás-hálózatán. A munka elsősorban átfogó élőhelyfelmérések eredményeire és az ökológiai barrierek kapcsán rendelkezésre álló ismeretanyagra támaszkodik. A projekt keretein belül, az új eredmények alapján nemzetközi viszonyokra fejlesztett akcióterv készül a vándorló halfajok élőhelyének a védelmére, melynek központi eleme az élőhelyek átjárhatósága. A teljes vízgyűjtőre fejlesztett akcióterv a vándorló fajok zászlóshajójaként számon tartott dunai tokfélék megőrzését és állományainak ex-situ génbankok és visszatelepítések általi megerősítését szolgálja.

A projekt a vándorló halfajok ökológiai folyosóinak azonosítására, megőrzésére és az érzékenyebb területeinek kezelésére és védelmére koncentrál a Dunán és a főbb mellékfolyóin.

A DTP2-038-2.3-MEASURES projekt az Európai Unió társfinanszírozásában valósul meg (ERDF, IPA, ENI). 

A projekt hivatalos weboldala: http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/measures

                            

Menü

Magyar Halászat

Navigáció