Az Európai Unió halászati és akvakultúra fejlesztési tervei indokolttá teszik a Magyarországra jellemző haltermelési technológiák fenntartását, fejlesztését, népszerűsítését – jelentette ki Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár Brüsszelben, az EU Mezőgazdasági és Halászati Tanácsának ülésén. Az Európai Bizottság ezen az ülésen mutatta be a Közös Halászati Politika megújítására vonatkozó elképzeléseit.

A reform szakmai alapdokumentumainak jelentős részét a magyar elnökség időszakában dolgozták ki, míg a szakmai viták a lengyel és az azt követő elnökségek idejére esnek. Ez a reform határozza majd meg hosszú távon a halászati és akvakultúra termékekre vonatkozó kereskedelmi szabályokat és támogatási rendszert az Európai Unióban. 

Fontos törekvésnek nevezte a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára, hogy az akvakultúra fejlesztése ne jelentsen további adminisztratív terheket a tagországok számára, és a végrehajtást olcsón, egyszerűen lehessen megvalósítani. Czerván György azt is fontosnak tartja, hogy a döntések és a végrehajtás az érintettek, a szektor és a szakértők bevonásával, nemzeti szinten történjen. Ezáltal ugyanis biztosítható, hogy a fejlesztés az adott ország, illetve régió sajátosságait figyelembe véve valósul meg.

Az agrárgazdaságért felelős államtitkár ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a most bemutatott javaslatok novemberben kiegészülnek majd a reform finanszírozását tartalmazó pénzügyi javaslatokkal. Ez a csomag döntő módon határozza majd meg a Közös Halászati Politika reformjának végrehajtását. Czerván György kijelentette: úgy kell támogatni a célkitűzések elérését, hogy piaci szempontból is életképes struktúrák jöjjenek létre.

Az új közös uniós halászati politikára vonatkozó terveket Maria Damanaki tengerügyi és halászati biztos mutatta be hivatalosan. Az Európai Bizottság javaslatában egyebek mellett szigorúan szabályozná az Európában folytatott tengeri halászatot, emellett nagyobb szerepet szán a haltermelésnek és azon belül az édesvízi haltermelésnek is. Az ágazat fejlesztésével ugyanis növekedhet a belső piacra való termelés az Európai Unióban. Kedvező adottságainak köszönhetően ehhez tud hozzájárulni a magyar ágazat is az édesvízi haltermelés területén.