Felkerült a kiemelkedő nemzeti értékek listájára és ezzel hivatalosan is magyar érték lett a bajai halászlé.
A magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról azóló törvényt 2012-ben alkotta meg az Országgyűlés azzal a céllal, hogy megfelelő jogi keretet biztosítson a magyarság egésze számára fontos értékek azonosításához, gyűjtéséhez. 2012 októberében 16 taggal megalakult a Hungarikum Bizottság. A Bizottság döntése alapján a bajai halászlé felkerült a kiemelkedő nemzeti értékek listájára.
A magyar halászlé kétszáz éves múltra tekint vissza. A bajai halászlé létezéséről a legkorábbi beszámoló Hevesi Lajos 1872-ben megjelent Jelky András kalandjai című művéből származik. Baja város neve mára egybeforrt a halászlé fogalmával, melyet jól mutat az 1996 óta minden évben megrendezett, nemzetközileg elismert és a rekordok könyvében is szereplő Bajai Halfőző Fesztivál.