A Közös Halászati Politika reformja- A Miniszterek megállapodtak az Európai Tengerügyi és Halászati Alapról

Publikálva: 2013. július 18.

Az Közös Halászati Politika (KHP) végrehajtását finanszírozó Európai Tengerügyi és Halászati Alapról (ETHA) a Mezőgazdasági és Halászati Tanács 2013. július 15-i ülésén megállapodás született a tagállamok között.

Az Alap felhasználásáról szóló rendelet legvégső formája csak novemberre várható, hiszen még az Európai Parlamentnek is szavaznia kell a kérdésről. Ősszel válik csak ismeretessé az is, hogy melyik tagállam mekkora összeget használhat fel 2014 után halgazdálkodási ágazata fenntartható fejlesztésére. A megállapodás megszületése azonban már garantálja, hogy Magyarország az új pénzügyi alap segítségével a jelenleg futó Halászati Operatív Programját folytatni tudja  és a magyar akvakultúra fejlesztéséhez szükséges beruházások a jövőben is támogatást kaphatnak. Magyarországon a halgazdálkodás nagy múltra tekint vissza, ezért is örvendetes, hogy az ágazat számára  EU-s csatlakozásunk kezdetétől rendelkezésre álltak támogatások halastavaink fejlesztésére, a haltermelés korszerűsítésére, halfeldolgozásra és a vízi környezet megóvását elősegítő intézkedésekre. A következő időszakban az EU elsődleges célja az európai akvakultúra fejlődésének felgyorsítása, az ágazati kkv-k versenyképességének növelése lesz. Előtérbe kerül az innováció és a piaci lehetőségek bővítésének elősegítése diverzifikációval, termékfejlesztéssel.
A  KHP reformcsomag másik két elemével, az alaprendelettel és a piaci rendelettel kapcsolatban már lezárultak a tárgyalások, így ezek a rendeletek hamarosan életbe lépnek.

Menü

Magyar Halászat

Navigáció