Összefogás az édesvízi akvakultúra támogatásának fenntartása érdekében

Publikálva: 2017. október 2.

Közös nyilatkozatot fogadott el magyar kezdeményezésre 10 uniós tagállam az édesvízi akvakultúra támogatásának jövőbeni fenntartása érdekében. Az ágazat érdekeit szem előtt tartva döntöttek úgy az édesvízi akvakultúra termelésben leginkább érintett országok, hogy felhívják az Európai Bizottság figyelmét az ágazatban rejlő lehetőségekre. Az Európai Tengerügyi és Halászati Alap (ETHA) várhatóan átalakításra kerül 2020-at követően. Bár a Bizottság még nem mutatta be konkrét javaslatát, várhatóan a jelenleginél hangsúlyosabban jelenik majd meg a tengerparti területek támogatása. A nyilatkozatot aláíró tagországok azt szeretnék, ha az európai akvakultúra termelés több mint 20%-át kitevő édesvízi akvakultúra továbbra is támogatható tevékenység maradna.

Figyelembe véve a korábbi támogatási program kedvező eredményeit, valamint a jelenlegi program megemelt támogatási keretét, egyetértés van abban, hogy a meglévő irányok megtartása mellett kell biztosítani az ágazat fejlődéséhez szükséges anyagi forrásokat. Az akvakultúra az egyik legjobban szabályozott szektor az Európai Unión belül, amely képes felvenni a versenyt a növekvő importfüggőséggel szemben. Ebben nagy lehetősége van az édesvízi akvakultúrának is, amely a tengerpartoktól távoli területeken kínál kiszámítható, biztos munkahelyet, egészséges élelmiszerellátást és környezetvédelmi szempontból is fenntartható termelést.

A közös nyilatkozat összhangban van a Visegrádi Csoport magyar elnökségi programjában elfogadott célkitűzésével, mely szerint erősíteni kell az együttműködést a halgazdálkodás területén.

Menü

Magyar Halászat

Navigáció