Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az Országos Halgazdálkodási Tanács (a továbbiakban: OHT) tagjává kérte fel dr. Andréka Tamást, a Földművelésügyi Minisztérium Jogalkotási Főosztályának főosztályvezetőjét, valamint dr. Dérer Istvánt, a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) elnökhelyettesét, akik mindketten elfogadták a megtisztelő felkérést. Ezzel a testület létszáma a korábbi 11-ről 13 főre növekedett.

A 2013-ban, a korábbi Országos Halászati Bizottságot (OHB) felváltva megalakult OHT a halgazdálkodási ágazattal összefüggő kormányzati döntések előkészítésében közreműködő véleményező és javaslattevő testület, amely a halgazdálkodási ágazatot érintő javaslatok kormányzati munkába való becsatornázása céljából, a halgazdálkodási politika és a szakmai szempontok hatékonyabb érvényesítése érdekében jött létre és működik. Feladatai közé tartozik egyebek mellett a halgazdálkodással kapcsolatos szakmai kérdések és jogalkotási elképzelések véleményezése, az európai uniós és nemzeti forrásokból nyújtható támogatásokkal, valamint a nyilvántartott halgazdálkodási vízterületek halgazdálkodási jogának haszonbérbe adásával kapcsolatos pályázatok véleményezése, bírálata, a miniszter által kiadható kutatási célú halfogási engedélyre, valamint egyenáramú elektromos eszköz használatának engedélyezésére benyújtott kérelmek döntés-előkészítő véleményezése.

Az OHT elnöke a szakminiszter által kijelölt kormánytisztviselő, tagjai a halgazdálkodási ágazat legkülönbözőbb területeit képviselik: többek között a haltermelői, illetve horgász érdekképviseletek, önkormányzatok, természetvédelmi szervezetek, halgazdálkodási hatóságok, valamint a kutatás, fejlesztés, oktatás területének képviselői, szakértői egyaránt megtalálhatók közöttük.

A testület létszámának bővítése az OHT-ról szóló kormányhatározat (1379/2013. (VI. 27.) Korm. határozat, a továbbiakban: KORM. HAT.) nemrégiben történt módosításával (1966/2015. (XII. 23.) Korm. határozat) vált lehetővé, mely a tagok közé sorolja a szakminisztérium halgazdálkodási jogterületével foglalkozó kormánytisztviselőjét, továbbá a horgász érdekképviseleteket reprezentáló tagok számát a korábbi 2 fő helyett 3 főben maximalizálja. A MOHOSZ elnökhelyettesi feladatának ellátása mellett dr. Dérer István egyúttal a Bátonyterenye-Maconkai Szabadidő és Sporthorgász Egyesület elnöke is, ezáltal az OHT-n belül a horgász érdekképviseletek már korábban is létező országos és területi szintje mellett a helyi szint képviselete is megvalósult.


Az OHT tagjainak aktuális névsora:

• Udvari Zsolt, az OHT elnöke, a Földművelésügyi Minisztérium Horgászati és Halgazdálkodási Főosztályának főosztályvezetője (KORM. HAT. 4. pont a) alpontja alapján)
• dr. Andréka Tamás, a Földművelésügyi Minisztérium Jogalkotási Főosztályának főosztályvezetője (KORM. HAT. 4. pont k) alpontja alapján)
• Csoma Gábor, a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetségének elnök-helyettese (KORM. HAT. 4. pont d) alpontja alapján)
• dr. Dérer István, a Magyar Országos Horgász Szövetség elnökhelyettese (KORM. HAT. 4. pont e) alpontja alapján)
• Hegedüs Gábor, a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója (KORM. HAT. 4. pont i) alpontja alapján)
• Hoitsy György, a Hoitsy és Rieger Kft. ügyvezetője (KORM. HAT. 4. pont h) alpontja alapján)
• Kovács Sándor, a Sporthorgász Egyesületek Bács-Kiskun Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke (KORM. HAT. 4. pont e) alpontja alapján)
• Mészáros Miklós, Balatonboglár város polgármestere (KORM. HAT. 4. pont g) alpontja alapján)
• Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója (KORM. HAT. 4. pont f) alpontja alapján)
• Radóczi János, a Magyar Akvakultúra Szövetség alelnöke (KORM. HAT. 4. pont c) alpontja alapján)
• dr. Szűcs Lajos, a Magyar Országos Horgász Szövetség elnöke (KORM. HAT. 4. pont e) alpontja alapján)
• Prof. Dr. Urbányi Béla, a Szent István Egyetem Mezőgazdasági és Környezettudományi Kar, Halgazdálkodási Tanszék tanszékvezetője, egyetemi tanár (KORM. HAT. 4. pont b) alpontja alapján)
• Zsigmond Richárd, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Földművelésügyi Igazgatóság igazgatója (KORM. HAT. 4. pont j) alpontja alapján)