Luxembourgban rendezték a magyar uniós elnökség záró Mezőgazdasági és Halászati Tanácsülését, ahol az elmúlt hat hónapot rendkívül sikeresnek ítélte Maria Damanaki halászati-, Dacian Cioloş mezőgazdasági-, és John Dalli egészségügyi biztos. Mindhárman megköszönték a magyar elnökség lelkiismeretes, kiemelkedő munkáját.

A Tanácsot elnöklő Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szintén megelégedéssel szólt erről az időszakról, amikor kijelentette: "a fél év alatt közel egyévnyi munkát végzett el Magyarország az agrárpolitikában."

A magyar miniszter emlékeztetett arra, hogy hat hónap alatt nyolc Mezőgazdasági és Halászati tanácsülést szervezetek, köztük egy rendkívüli találkozót június elején. Ma is előredolgoztunk már, olyan témák voltak napirenden, amelyek a további  munkát segítik - mondta Fazekas Sándor.

A záró tanácsülésen a miniszterek megvitatták a Bizottság közleményét a következő évek halászati lehetőségeiről. A tagállamok egyetértettek abban, hogy a legnagyobb  fenntartható hozamú halászatot kell támogatni és ehhez nélkülözhetetlen a tudományos szakvélemények figyelembevétele. Ugyancsak rendkívül fontosnak tartják a halállományok védelmében a túlhalászás csökkentését, de több delegációvezető túlzottnak ítélte az általános 25%-os mértéket.

Napirenden szerepelt a Közös Halászati Politika 2013 utáni pénzügyi támogatásáról szóló nyilatkozat, amelyet nyolc tagállam, köztük Magyarország írt alá. A dokumentum egyaránt tartalmaz édesvízi akvakultúrát erősítő valamint a tengeri halászat reformjára vonatkozó javaslatokat. Az ülésen megvitatták a miniszterek azt is, hogy mit lehet tenni Izland és a Ferröer szigetek felelőtlen, az állományt súlyosan veszélyeztető makrélahalászata ellen. Több tagállam sürgős és határozott lépéseket követelt a Bizottságtól.

Forrás: europa.eu

A mezőgazdasági témák között szerepelt  az E.coli fertőzésről szóló bizottsági tájékoztatás. A miniszterek megállapították, hogy a válság kezelése gyors és hatékony volt, de több tagállam további lépéseket tart szükségesnek. Ezek között szerepel  többek között a 210 milliós támogatási keret növelése, promóciós kampány indítása, és  az a magyar kezdeményezés, hogy a konzervuborkát is a támogatott termékek körébe vonják.

Fazekas Sándor az ülést követően kijelentette: stabilizálódni látszik a zöldségpiacok helyzete Európában, ugyanakkor fontos, hogy az Unió megtartsa illetve visszaszerezze exportpiacait is.

Az EU élelmiszersegély programjának megvitatása Olaszország és a magyar elnökség kezdeményezésére szerepelt a napirenden. A tagállamok között nézeteltéréseket okozott a program jövőbeni működése és finanszírozása. Emellett az Európai Bíróság a közelmúltban úgy ítélkezett, hogy csak a fölös intervenciós készletekre lehet kiterjeszteni a támogatásokat. Ez azt jelenti, hogy jövőre az eddigihez képest egyötödére csökken a felhasználható keret. A magyar elnökség azon dolgozik,hogy minél előbb megoldódjanak a programmal kapcsolatos problémák - mondta Fazekas Sándor. Ez azért is nagyon fontos,mert a gazdasági válság, a szegénység sok családot hozott nehéz helyzetbe egész Európában.

Az ülésen Franciaország tájékoztatást adott a G 20-ak júniusi párizsi agrárminiszteri találkozójáról, ahol a mezőgazdasági termékek szélsőséges áringadozásának megakadályozásáról tárgyaltak a delegációvezetők.

Fazekas Sándor rendkívül fontosnak tartja ennek a problémának a megoldását, hiszen mint fogalmazott, hiszen a jelenség a termelőket is fenyegeti és a fogyasztóknak is árt.

A tanácsülés végén a magyar miniszter jelképesen átadta az elnökséget lengyel kollégájának és sok sikert  kívánt a következő félévhez.