A halgazdálkodási ágazatra vonatkozó tárcaközi együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá Tóth Katalin a Vidékfejlesztési Minisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára és Valter Pecly Moreira Brazília budapesti nagykövete. A dokumentum hivatalos keretet ad a tudományos, egyetemi, oktatási-kutatási technológiai, valamint a kereskedelmi és befektetési együttműködéseknek is. A szándéknyilatkozatot Budapesten a Magyar-Brazil Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság második ülésén írták alá.

Tóth Katalin méltatta a több évtizedes múltra visszatekintő, az akvakultúra szakterületén történt eddigi előrelépéseket, kiemelve a halastavak és akvapóniás rendszerek fejlesztése, illetve a környezetbarát és víztakarékos technológiák alkalmazása területén elért közös eredményeket.

Mivel a víz mindkét ország számára kulcsfontosságú természeti erőforrás, a vízügyi együttműködés jövőbeni fejlesztése is előtérbe került a találkozón. A magyar vidékfejlesztési tárca képviselője a világszínvonalú magyar vízügyi felsőoktatási képzéseket ajánlotta a brazil ösztöndíjas hallgatók figyelmébe. Emellett bemutattak egy hely- és költségtakarékos, valamint a fenntartható fejlődést szem előtt tartó, magyar biológiai szennyvíztisztítási technológiát is.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)